fredag 20 mars 2009

Skapa en karaktär: Bakgrund

De nyckelord som jag tidigare angivit som nyckelord för den här delen i en karaktärs grundstomme, är inte alltid något som ligger i det förflutna, utan kan vara något som fortfarande är aktuellt för karaktären - då pratar vi kanske särskilt om familj och sysselsättning.
Men det är ändå så, att det som händer din karaktär påverkar den, precis som du själv påverkas av vad som sker runt omkring dig i ditt eget liv. I tidig barndom och uppväxt är det ofta den nära familjen som påverkar en mest: relationerna inom familjen, vad som händer familjemedlemmar eller hur de beter sig mot en. Ju äldre man blir, desto mer byts dessa personer ut mot andra - skolkamrater, vänner, pojk-/flickvänner, arbetskamrater, eventuell äkta hälft, egna barn och så vidare.
En karaktärs bakgrund brukar sällan ignoreras, även om den får olika mycket stor plats vid skapandet av karaktären, beroende på spelaren. Vissa väljer att lägga fram ett antal grundläggande stolpar eller idéer, som under karaktärens existens utforskas, ändras och varieras, nästan i det oändliga. Andra väljer att skriva ut bakgrunden i dess helhet, eller i alla fall de viktigaste händelserna, för att kunna utnyttja dem maximalt senare. Det beror också ibland på vilken typ av text eller berättelse som karaktären ska förekomma i.
Ofta brukar karaktärens bakgrund bli något som senare blir ett problem för den, eller som innehåller något tragiskt för karaktären. Även om karaktären haft en lycklig barndom utan mörka fläckar så kan just detta i sig självt bli något som kan uppfattas som negativt, även av karaktären själv. Risken är att om karaktären inte har någon kontrast i sig över huvud taget kan den bli tråkig och tvådimensionell, utan djup.
Ett tips är att inte överanvända sig av ett visst tema. Nog för att det kan vara intressant att se hur två personer kan reagera olika på en i stora drag exakt likadan händelse, men det kan också begränsa en som skribent. Man bör också akta sig noga för klyschor, om man inte vet med sig att man kan göra något bra och nytt av saken. Ett typexempel är "familjen dog i en bilolycka då karaktären var mycket liten". En som lyckats göra något av den klichéen är J.K. Rowling - där det visar sig att Harrys föräldrar egentligen dödades av världens mäktigaste trollkarl medan de försökte skydda honom undan en dödsbesvärjelse.
Kan vara svårt att göra detsamma om man sitter fast i en Stockholmsförort och föräldrarna jobbar på posten, men ändå. Försök undvika klyschorna, eller gör något bra av dem.

Vilka händelser kan man då råka ut för, som kan vara värda att ålägga en karaktär?
Ja, nästan allt möjligt egentligen. Alltifrån att man som femåring fick smaka en viss sorts glass till att en lärare i fyran sa åt en att man skrev alldeles för dåligt så att man sedan dess inte förmått anstränga sig på svensklektionerna.
En moster man tyckte om som plötsligt försvann, en gunga man tyckte om att gunga i, eller minnet av en regnig sommardag. Det behöver inte alltid vara tragiska minnen med ond bråd död, blodiga olyckor eller märkliga naturkatastrofer - man kan göra så mycket även av positiva saker.

När det gäller skola och jobb, så vill jag bara påpeka att då dessa institutioner tar upp stor del av de flestas liv så är det utan tvivel så att de påverkar en starkt. Tillhör ens karaktär en annan genre än reality, så är det med stor sannolikhet olika varianter som gäller: om det så är rymdskeppsstädare, lönnmördare eller prästinna som din karaktär ämnar viga sitt yrkesliv åt. Hurdan var karaktärens utbildning? Träffade han/hon någon där som påverkade honom/henne extra mycket, varför då? Varför har din karaktär valt just denna yrkesinriktning? Är karaktären positivt eller negativt inställd till yrket? Såna saker.

Exempel: Hotaru extraknäcker som kassabiträde på kvarterets livsmedelsaffär. Egentligen studerar han till lärare, men behöver den extra inkomsten för att kunna leva drägligt. Att bli lärare har varit hans dröm sedan han var elva år, då en idrottslärarinna gjorde starkt intryck på honom. Hans föräldrar däremot, tycker inte om hans yrkesval - däremot skulle de vara överglada över nyheten att han arbetade i mataffären, då de tillsammans driver en större matbutikskedja i hemmaregionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar