lördag 21 mars 2009

Skapa en karaktär: Personlighet

Kanske är det fel att sätta personlighet som en egen punkt i karaktärskapandet, kanske inte. Personligheten, och hur man upplever en person, är ju en väldig sammansmältning av många olika faktorer. Det brukar dock finnas lite olika saker som man kan kalla personlighetsdrag, och det är hur dessa kan utformas som jag tänker ta upp i den här delen.
För att börja med de lätta grejerna:
Varmt eller kallt?
Sommar eller vinter?
Optimist eller pessimist?
Slarvig eller ordningssam?
Blyg eller utåtriktad?
Söker nya upplevelser eller håller sig till det välkända?
Lätt eller svårt för att hantera förändringar?

Såna här frågor kan vara lätta att skapa på egen hand, då det mer eller mindre bara handlar om att sätta en sak mot dess motsats. Är karaktären en morgon- eller kvällsmänniska? Styrs karaktären mer av höger eller vänster hjärnhalva (kreativitet vs. logik)?
Förutom dessa motsatspar finns det naturligtvis mycket annat som utgör personligheten. Vilken musik han/hon tycker om att lyssna på, sättet att gå och röra sig, om man är händig eller kanske föddes med två vänsterfötter - det vill säga har lätt för att snubbla. Vilken inlärningsstil har karaktären lättast för, och hur handskas den med obekväma situationer?
Povel Ramel sjöng en gång "Det är de små små detaljerna som gör'et", och det stämmer än idag. Små glimtar av personlighetsdrag och egenheter ger karaktären mer djup, lite krydda, och kan ge upphov till många nya idéer och förvecklingar. Tveka därför inte att använda dig av personlighetdrag, men försök heller inte att ta fram stora drivor av dem på en gång, det kan också växa fram allt eftersom karaktären djupnar och man lär känna den ännu bättre.
Helt plötsligt kommer du kanske på att din karaktär har utvecklats åt ett helt annat håll än du tänkt dig - bara för att han/hon inte tycker om färgglada strumpor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar