torsdag 5 mars 2009

Skapa en karaktär: Namn

Att ge sin karaktär ett namn är inte alltid så lätt. Vissa skribenter har aldrig problem med det här, andra kan lägga ner åtskilliga timmar på att hitta det perfekta namnet. Hur man kommer fram till ett karaktärsnamn är en fråga med flera svar, men innan vi går till det steget ska vi först reda ut detta:

Vad är ett namn?
Till att börja med är det en igenkänningshjälp. Med hjälp av ett namn kan du identifiera vem folk pratar om, skilja den ena blondinen från den andra eller kalla på någons uppmärksamhet. Ditt namn är också en del av din identitet, vare sig du vill det eller inte.
Namn har också ofta historiska betydelser, eller olika språkliga ursprung.

Är du ditt namn?
Beroende på vad ditt namn betyder, kan en så pass enkel fras som "Jag är namn" bli något helt nytt. Det japanska namnet Hotaru betyder eldfluga, och om en karaktär introducerar sig som "Jag är Hotaru" väcks genast frågan: Är den här karaktären eldfluga? Delar man egenskaper med namnets innebörd? Identifierar man sig med sitt namn och dess betydelse?
Skillnaden mellan att säga "Jag är namn" och "Jag heter namn" är alltså större än man kan tro.

Något man uppmärksammat mycket de senaste åren är namns betydelser. Bokhandlarna har högar av namnböcker, ofta till målgruppen blivande föräldrar, och på internet finns det drösvis med namnsidor. Man kan utan svårighet få reda på varifrån olika namn kommer, vilka länder de olika varianterna är signikativa för, och inte minst vad de betyder. Detta betyder att man med bara en mindre ansträngning lägga ett helt annat djup i vad ens karaktär heter.
Det här inläggets exempel, Hotaru, är ett japanskt namn som betyder eldfluga. En karaktär som heter Hotaru bör alltså rimligtvis vara japan, eller ha någon form av koppling till Japan som kan berättiga namnet. Är man medveten om namnets innebörd kan man spela ännu mer på namnet, kanske genom att låta karaktären få några personlighetsdrag som kan liknas vid eller kopplas till innebörden.
Det finns många namn med innebörder som exempelvis makt, seger, sanning och så vidare. Detta kan man också använda sig av.
Exempel: Din karaktär är och har alltid varit mobbad - hans/hennes dröm eller mål är att kunna komma undan mobbarna, eller vinna över dem. Med ett namn som betyder seger, kan man göra en stor grej av att målet/drömmen uppnås, och man kan låta karaktären känna sig mer "hel". Eller så kan man göra alltsammans till ett enda stort misslyckande.

För den som använt sig av en karaktär under en längre tid kan Kabalarian vara en häftig upplevelse.
Den kabalariska filosofin går ut på att våra liv styrs av våra namn, att det namn vi har påverkar våra liv till mycket stor del. Den menar också att människor som har fått "fel" namn kan få bättre, mer fullständiga liv, genom att byta namn till ett som passar bättre. På deras hemsida, Kabalarian, kan man få en gratis analys av sitt namn.
Prova först att skriva i ditt eget namn och välja rätt kön, och se vad som står. Upplevelsen är olika från person till person, men för mig var det överraskande hur mycket som stämde. Prova sedan att skriva i namnet på en karaktär du använt mycket och känner väl. Läs sedan och se om du tycker det stämmer överens eller inte. I många fall så är i alla fall hälften av de kabalariska punkterna överensstämmande med karaktären.

Om du upplever att ett förnamn inte räcker till allt du vill förmedla hos din karaktär, så kan du naturligtvis använda dig av mellan- och efternamn också, men tänk på att det namn du antagligen kommer att använda mest är karaktärens förnamn.

Länktips:
Behind the Name - namn, deras ursprung och betydelser. Har namnet burits av någon känd person, eller är känt från litteratur, mytologier, religioner med mera, så står det också. Här finns länkar till relaterade namn, och man kan söka på olika betydelser, teman, eller ursprung. Ett annat stort plus är deras namngenerator.
Behind the Surname - dottersida till ovanstående. Historia, ursprung och betydelse för efternamn från hela världen.
Baby Names - Annorlunda upplägg än Behind the Name, men mycket bra sida.
Kabalarian Philosophy - Filosofi som går ut på att våra liv styrs av våra namn, läs ovan. För dig som känner dina karaktärer väl, mest för skojs skull.
Numerologi - Också mest för skojs skull. Med din karaktärs namn och födelsedata kan du få fram mycket intressanta saker ur olika numerologiska frågeställningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar