tisdag 17 mars 2009

Skapa en karaktär: Identitet

Din karaktärs identitet utgörs av flera saker, vissa som du kanske kommer fram till redan under skapandet men också såna som du kan komma att upptäcka under tiden du använder karaktären. Så varför inte börja från början?

  • Kön
    Ja, inte så svårt kan tyckas. Här handlar det om biologiskt kön: man, kvinna eller intersexuell (också kallat hermafrodit).
  • Könsidentitet
    Här skulle jag vilja placera den egna uppfattningen om vilket kön man tillhör: man, kvinna eller intergender - alltså inte biologi.
  • Sexuell läggning
    För den som inte hört talas om detta förut så handlar det alltså om vilket/vilka kön man förälskar sig i och/eller blir sexuellt upphetsad av. Man brukar räkna dessa som sexuella läggningar:
    Heterosexuell - motsatta könet
    Homosexuell - samma kön
    Bisexuell - män och kvinnor
    Asexualitet - inga människor
    Polysexualitet - många typer av människor, dock inte alla. Kan tolkas som att polysexuella anser att det finns fler än två kön, då de inte vill kallas bisexuella
    Pansexualitet - alla kön och könsidentiteter
Lägg märke till att transsexualitet inte är en sexuell läggning, utan en benämning för sexuell identitet/könsidentitet (man, kvinna, intergender). Intersexualitet är att befinna sig mellan de två könen man och kvinna, biologiskt (man kan till exempel ha bröst och penis), emedan intergender står för att man befinner sig mellan könen man och kvinna mentalt, eller inte vill definiera sig. Tranvestism är att klä sig i det andra könets kläder, men har inte nödvändigtvis något med sexuell läggning eller könsidentitet att göra.
Exempel: Karaktären Hotaru är biologiskt man, men könsidentiten är kvinna. Det gör karaktären till transperson MtF (Male to Female). Som transperson kan karaktären fortfarande homo-, bi-, hetero-, a-, poly- eller pansexuell.
Kön, könsidentitet och sexuell läggning kan vara sånt som bestäms redan från början i karaktärens skapelse, men de kan naturligtvis komma att förändras under karaktärens liv/existens. Här nedan följer andra saker som utgöra en persons identitet - några av dem kanske fastställs redan från början, emedan andra dyker upp med tiden.

  • Värderingar
    Vilka värderingar har din karaktär? Är kvinnor och män jämställda? Är en viss typ av människa mer värd än någon annan? Vad är karaktärens inställning till de mänskliga rättigheterna?
  • Fördomar
    Blåögda är dumma i huvudet och blondiner har mer roligt än brunetter. En tysk bil är automatiskt sämre än en italiensk. Det är bättre att bo i villa än i radhus. Marabou mjölkchoklad är godare än polkagrisar. Eller?
  • Rädslor
    Kanske lider din karaktär av torgskräck, är homofob, eller klarar inte av stängda, trånga utrymmen? Det behöver inte nödvändigt röra sig om rena fobier, utan kan också röra sig om en rädsla för att komma sent till jobbet och få sparken, eller kanske att man ska glömma att släcka lampan när man går hemifrån. En rädsla kan hindra din karaktär från att göra vissa saker, men en övervunnen rädsla kan leda till en personlig utveckling.
  • Ovanor/vanor
    Lider din karaktär av att inte få mat på regelbundna tider, eller måste han/hon titta till akvariefiskarna tjugo gånger om dagen? Vilka små (o)vanor påverkar din karaktärs liv?
    En annan variant på detta är quirks, ett ord för lite udda egenheter. Det kan till exempel vara att en karaktär som ska torka av skorna på en matta börjar med vänsterfoten, sedan högerfoten, och så vänsterfoten igen.
  • Relationer
    Relationerna till personerna i vår omgivning påverkar oss mycket, kanske mer än vi inser själva. Det är emellertid inte bara de människor vi träffar ofta eller dagligen som har inflytande över oss, utan också äldre relationer. Visst påverkas vi av ifall killen bakom disken på Pressbyrån ler då han tar betalat för dagens nummer av Aftonbladet, men vilken relation vi har till föräldrar, syskon, nära vänner och eventuella respektive påverkar oss i ännu större utsträckning, och inte bara just då de sker eller den närmaste tiden, utan kan påverka våra liv i veckor, månader eller till och med år. Om en nära vän mår dåligt kan det gå igen i karaktärens skola eller jobb, man kan få svårt att sova etcetera.
    Relationer är något som dels finns med karaktären från början, då oftast i form av relation till familjen och kanske någon eller några vänner, beroende på karaktärens ålder. Nya relationer dyker upp, gamla försvinner, och samtliga förändras.

Exempel: Hotaru har upptäckt att han är homosexuell och beslutar sig för att komma ut för sin familj och sina närmaste vänner. Hans föräldrar är positiva och ger ett bra bemötande, men hans syster vill inte prata med honom. Hans närmaste vän säger upp kontakten och låtsas som Hotaru inte finns, men försvarar honom inför andra som är kritiska. Hur förändras hans relationer till de här personerna, hur ska han förhålla sig till deras reaktioner? Kommer de här förhållandena att förändras med tiden, eller är den här förändringen bestående?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar