tisdag 17 mars 2009

Skapa en karaktär: Utseende

Utseende kan man ju debattera om i oändliga tider. Är det viktigt, och vad i utseendet är i så fall viktigast? Spelar utseendet någon roll? Påverkar det oss, eller är det verkligen så att det är "insidan" som räknas?
Min personliga åsikt är att utseendet på en karaktär är otroligt viktigt. Det kan framhäva vissa personlighetsdrag, berätta om karaktärens bakgrund och i vissa fall också om sinnesstämning. Det finns många associationer att plocka från utseendemässiga punkter, så mitt råd är att inet ignorera denna del i karaktärsskapandet.
Vissa skribenter lägger inte ner många tankar på sina karaktärers utseende, medan andra vill få allt att stämma. Hur man gör och vad man inkluderar är naturligtvis väldigt individuellt, men här nedan följer några tips och trick. De är indelade i två kategorier, fysiskt och materiellt utseende.

Fysiskt utseende:
Fysiskt utseende är exakt vad det låter som, det har att göra med längd, vikt, hår, ögon och mycket mer. Det kan vara tunna, spruckna läppar eller att vänstra armen är något längre än den högra, att ansiktet är svagt hjärtformat och att din karaktär har ett halvmåneformat ärr på skuldran. Är öronen små eller stora, finns där något lite speciellt födelsemärke? Har karaktären fräknar?
Saker som kroppstyp och fysisk form är också intressanta. Är din karaktär lång och kraftigt byggd med tungt skelett, eller är den kort och späd? Fysisk form är inte svårare än att avgöra om karaktären är vältränad, muskulös, otränad, överviktig, anorektisk, med mera. Det finns många olika ord för att beskriva fysisk form, och man kan naturligtvis också gradera detta, eller låta karaktären vara otränad i armmusklerna men ha muskulösa vader.

Det fysiska utseendet har så gott som alltid samma förutsättningar: det är om man befinner sig i en annan genre än reality som man får komma ihåg vilken typ av karaktär man spelar, ras om man så vill. Exempelvis skiljer sig medellängd mellan dvärgar och alver, och drowers ögonfärg säger mycket om deras blodsarv och sociala status.
Skriver man om olika sorters "raser" är det viktigt att kolla upp vad olika typer av utseendedrag har för innebörd för den rasen, som i exemplet med drowers ögonfärg. Skepnadsskiftare utseende kan i vissa fall bero på deras "totemdjur", eller förändras efter det djurets karaktäristiska drag.

Materiellt utseende:
Det materiella utseendet är det som beror på materiella saker. Vi pratar då om klädstil, smycken, piercings, tatueringar, skor och tillbehör.
Vare sig man skriver en verklighetsbaserad miljö eller fantasy, sci-fi eller något annat, så är fantasi alltid det bästa instrumentet. Som grund för olika klädesplagg kan man använda sig av andra texter, filmer, kanske musikstycken, och inte minst den uppsjö av hemsidor som finns att tillgå. Behöver man veta hur en tunika ser ut eller få idéer på hur en kjol kan se ut, så är det bara att besöka någon intresseförenings forum eller hemsida, eller besöka någon onlineklädbutik. Men fantasin är utan tvivel det bästa verktyget, och ofta blir de saker du intuitivt kommer på bättre än några du måste leta upp. Detta gäller såväl kläder som smycken, skor och tillbehör.
Emellertid kan man ju behöva kläder från ett speciellt märke eller en viss designer, och då är det bara till att ge sig ut på fönstershopping eller lägga lite tid på en nätshop. Det materiella utseendet säger mycket om en persons värderingar och ekonomiska situation, men också om sinnesstämning. Därför kan man utan problem göra en karaktärs garderob till något mycket meningsfullt.
För att återigen använda Hotaru som ett exempel: Om jag ger Hotaru svart hår, lite stålpiercings, en dödskalletatuering samt stålhättekängor och en garderob med svarta plagg, mycket kedjor, bandtryck, eventuellt några skotskrutiga detaljer, ger det en helt annan bild än blont hår, en guldkedja runt halsen, t-shirt, blå jeans och en läcker solbränna.
Vilket material sakerna är gjorda i, vilket skick de befinner sig och eventuellt märke påverkar också hur din karaktär uppfattas.


Men, för att försvåra detta med utseende ännu lite, så kommer här en liten utläggning om färg.
Färger är en viktig del av hur vi tar in vår omvärld, de ger oss intryck och kan påverka hur vi upplever saker och ting. Det är ingen slump att McDonalds använder sig av gult, orange och rött i sina restauranger (färgkombinationen sägs framkalla hunger) eller att kombinationen grönt och lila kännetecknar galenskap.
Att ha en grundläggande kunskap om färg, om komplementfärger, kontraster och kombinationer, kan leda till en berikad skriv- och läsupplevelse. Vad färger betyder och hur de upplevs är naturligtvis olika från person till person, men kom också ihåg att det finns många olika grader och nyanser av olika färger. Det är sällan så enkelt som bara "rött" eller "blått".
Här kommer en liten, kompakt färgguide:

Blått: stillhet, lugn, intellekt, kyla, tillförlitligt, medvetenhet, tillit, lojalitet, visdom, förtroende, tro, sanning, himmel, adel/överklass, djup, allvar, styrka, hälsa, förståelse, andligt förverkligande, nedstämdhet.
Nyanser av blått: Ultramarin, azur, kornblå, berlingerblått, marinblått, teal, aqua/cyan/turkos, indigo

Grönt: tillväxt, harmoni, fräschör, fertilitet, stabilitet, uthållighet, oerfarenhet, välstånd, vegetation, natur, ungdom, hälsa, kamouflage, säkerhet, seger, avundsjuka, ambition, evigt liv, dygd, skönhet, ära
Nyanser av grönt: Lime, oliv

Gult: solsken, optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt, energi, instabilitet, spontanitet, illumination, visdom, rikedom, risk, falskhet, girighet, svartsjuka, härlighet
Nyanser av gult: Guldgult

Orange: glädje, tropik, entusiasm, fascination, lycka, kreativitet, beslutsamhet, attraktion, framgång, uppmuntran, stimulering, styrka, uthållighet, höst, skörd, frosseri, kärlek, lycka, begär, nöje, sexuell passion, arbetslust, inspiration

Rött: eld, blod, krig, passion, kärlek, fara, styrka, kraft, beslutsamhet, begär, liv, längtan, ledarskap, ilska, mod, vrede, illvilja, känslighet, sexualitet, vigör, skönhet, destruktion, fasa, energi, impulsivitet, värme, aktivitet
Nyanser av rött: bordeaux

Lila: visdom, värdighet, oberoende, kreativitet, mysterier, magi, styrka, ädelhet, lyx, rikedom, ambition, kvinnlig homosexualitet, dygd, tro, tålamod, förtroende, religiositet, adel, makt
Nyanser av lila: Violett, purpur, gredelin, indigo, syren

Brunt: Stabilitet, pålitlighet, tillgänglighet, maskulinitet, jord, natur, choklad
Nyanser av brunt: Umbra

Vitt: ljus, godhet, oskuld, renhet, jungfrudom, säkerhet, perfektion, glädje, kylighet, död, sterilitet, sorg.

Svart: Auktoritet, styrka, ondska, elegans, formalitet, mysterier, prestige, sorg, död, sofistikerat sätt, natt, mörker, tomhet, rädsla, det okända, allvar.

Hur man använder olika färger och inte minst kombinerar dem med varandra kan alltså göra ett starkt intryck på folk runt omkring en, något som gäller såväl "riktiga" personer som karaktärer i skrivandet. Min exempelkaraktär, Hotaru, blir en minst sagt eldig person om hans färgschema rör sig i rött, orange och gult.
Färger som blandas med varandra får också nya innebörder, där är rosa ett bra exempel. Det kombinerar den röda färgens kärlek och passion med den vita oskulden och renheten. Inte så underligt kanske att det har kommit att betraktas som en "flickfärg".
Det finns också vissa faror med att använda sig av färger, och det är om man misstar sig på deras innebörd. Vitt exempelvis är en glädjens färg i en stor del av västerländsk kultur, som används vid skolavslutningar och bröllop, men i bland annat Kina och Japan symboliserar den vita färgen sorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar